Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
- 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 - 40 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 1 - 2 liście laurowe, suszone
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
- 120 g soli gruboziarnistej
- 50 g wody
-
50
g białego wina, wytrawnego
lub 50 g wody - 1 łyżka oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 331 kJ / 79.1 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 7808.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Sól warzywna
5min
Koncentrat bulionu drobiowego
45 min
Pesto grzybowo-pieczarkowe
45 min
Koncentrat bulionu warzywnego z pomidorami
30 min
Koncentrat bulionu cielęcego
1h 20 min
Koncentrat bulionu z kaczki
20min
Koncentrat bulionu wołowego
1h 20 min
Koncentrat bulionu mięsnego
45 min
Koncentrat bulionu warzywnego z ziołami
25 min
Przyprawa uniwersalna
5min
Koncentrat bulionu warzywnego
45 min