Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 566 kJ / 135.3 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 11.7 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 230.6 mg
Alternatywne przepisy
Sos maltański
10 Min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15 Min
Beszamel – 600 ml
15 Min
Sos koperkowy
15 Min
Beszamel – 1100 ml
15 Min
Sos serowy Mornay
10 Min
Sos serowy roquefort
20 Min
Sos beszamelowy
15 Min
Sos z sera cheddar
20 Min
Sos pomidorowy Aurora
20 Min