![Sos karmelowy Sos karmelowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9cb11230-f74c-439d-a8eb-58958d8b4d4e/Derivates/de304170-2bc1-40b4-b584-c8cc783b38c7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 2136 kJ / 510 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechy włoskie w karmelu
1 godz. 30 min
Krówki toffi
2 godz.
Orzeszki ziemne w karmelu
1 godz. 30 min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 godz. 15 min
Kawowy sos karmelowy
45 min
Karmelowe toffi
2 godz.
Gęsty budyń – 600 g
15min
Karmelowy budyń
1 godz.
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 min
Lody z solonym karmelem
14 Std.
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min