Koncentrat bulionu wegańskiego
TM6 TM5

Koncentrat bulionu wegańskiego

4.9 (110 ocen)

Składniki

  • 200 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 150 g pora, pokrojonego w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 - 40 g grzybów shiitake, suszonych (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 100 g soli gruboziarnistej
  • 50 - 60 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
    lub 50 - 60 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 100 g
Kalorie
234.6 kJ / 56.1 kcal
Białko
1.6 g
Węglowodany
9.6 g
Tłuszcz
1.5 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Błonnik
3.1 g
Sód
3911.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy