Magia gotowania na parze

Naczynie miksujące, koszyczek, dolna część oraz wkład przystawki Varoma® umożliwiają wygodne, jednoczesne gotowanie różnych składników w tym samym czasie. Skorzystaj z naszych przepisów na gotowanie na wielu poziomach i odkryj nowe smaki z urządzeniem Thermomix®!

Kolejność ma znaczenie

Użyj różnych poziomów, aby stworzyć kompleksowe danie główne (tzn. zawierające odpowiedni bilans białka, węglowodanów i tłuszczy) lub wykorzystaj poszczególne poziomy do przygotowania pełnego menu składającego się z przystawki, dania głównego i deseru jednocześnie. Pamiętaj o układaniu składników w odpowiedniej kolejności, aby osiągnąć optymalne rezultaty gotowania i uniknąć przejścia niechcianych aromatów np. do słodkich potraw.

Dolne poziomy (naczynie miksujące i koszyczek): umieść tam składniki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania

Górne poziomy (dolna część przystawki Varoma® i wkład Varomy): umieść najszybciej gotujące się składniki na górze, aby łatwo je wyjąć, kontynuując gotowanie pozostałych.

Cały posiłek w mgnieniu oka

Technika gotowania w papilotach

Technika gotowania w papilotach polega na zawinięciu jedzenia w papier do pieczenia i szczelnym zamknięciu, aby para wodna gromadziła się wewnątrz. Dzięki temu składniki gotują się na parze w własnych aromatach, co intensyfikuje smak i nadaje potrawom wyjątkową konsystencję!

Wyjątkowo soczyste

Praktyczna wskazówka, jak wydobyć jeszcze więcej smaku!

Aby nadać potrawom jeszcze więcej smaku, dodaj do wody do gotowania na parze aromatyczne składniki. Oto kilka inspiracji: wino, ocet, przyprawy, skórki cytrusów, świeże zioła, czosnek, cebula.

Wypróbuj koniecznie

Czy wiesz, że…?

Pełna pojemność przystawki Varoma® pozwala ugotować nawet 8 porcji ryby, mięsa, jaj, kurczaka lub warzyw. Umożliwia również zwiększenie porcji dania przygotowywanego w naczyniu miksującym – wystarczy ugotować niektóre składniki w przystawce Varoma® i dodać je w kolejnym etapie przepisu (np. możesz ugotować na parze szpinak i marchewki, aby następnie dodać je do zupy podczas serwowania).

Zobacz więcej wskazówek

Dania z większą liczbą porcji

Przy jakich daniach można wykorzystać przystawkę Varoma®?

W przystawce Varoma® można gotować bezpośrednio. Jednakże niektóre przepisy wymagają użycia dodatkowych naczyń, takich jak ramekiny lub formy do ciast i deserów. Wybieraj materiały odporne na działanie wysokich temperatur, takie jak ceramika, metal lub dobrej jakości silikon. Używaj naczyń ze szkła lub plastiku tylko wtedy, gdy są odporne na wysokie temperatury. Pamiętaj, aby sprawdzać wymiary naczyń – muszą mieścić się w przystawce Varoma® i pozwalać na jej zamknięcie!

Ciasta i desery na parze

Chleby i bułki, które przygotujesz na parze