Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową

Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową

4.7 3.1K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
12 kawałków

Składniki

  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 240 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 230 g cukru
  • 4 jajka
  • 45 g mleka
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1700 g wody
Polewa czekoladowa
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 30 - 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    30 - 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 362.1 kcal / 1516 kJ
Białko 5.4 g
Tłuszcz 19.9 g
Węglowodany 41 g
Błonnik 0.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...