
Wersje kompatybilne
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g estragonu, świeżego tylko liście (patrz wariant)
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g warzyw, mieszanych (np. różyczki brokułu, papryka, marchewka, fenkuł, kalarepa), pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- 1200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona -
250
g mieszanki ryżu białego i dzikiego
lub 250 g ryżu białego - 200 g mleka
- 30 g mąki pszennej
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 510.9 kcal / 2137.5 kJ
- Białko
- 33.2 g
- Tłuszcz
- 12.4 g
- Węglowodany
- 62.9 g
- Błonnik
- 4.6 g