![Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E3E1FEF8-FC3C-4874-BFF5-B1D9674AA623/Derivates/d4b42e47-230a-464f-93d3-c14d2ed4775f.jpg)
Wersje kompatybilne
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
-
50
g orzeszków ziemnych, smażonych, solonych
lub 50 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych -
45 - 50
g rukoli
lub 45 - 50 g rukwi wodnej - 100 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Salsa pomidorowa
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
Dorsz i risotto
- 600 g polędwicy z dorsza, bez skóry, pokrojonej na kawałki szer. 4 cm
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
-
150
g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, bez łyka, przekrojonej na pół
lub 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez łyka, przekrojonej na pół - 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto, np. Arborio
- 550 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4580.3 kJ / 1094 kcal
- Białko
- 50.3 g
- Węglowodany
- 103.3 g
- Tłuszcz
- 58.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.3 g
- Błonnik
- 8.3 g
- Sód
- 1003.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś na parze z pesto i pęczakiem, zupa krem ze szpinaku i brokułów
1 Std. 20 Min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 Min
Risotto z halibutem
55 Min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 Std.
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 Min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 Min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 Min
Ryba na parze z zielonym purée
50 Min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 Min