Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym
TM6 TM5

Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym

4.6 (59 ocen)

Składniki

Surówka z pora i marchewki

  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • sok z ½ cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 30 g oleju
  • 1 - 1 ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Szaszłyki i ryż

  • 300 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 15 plastrów pora, tylko biała część (grubość ok. 8 mm)
  • 15 - 18 pomidorków koktajlowych
  • 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek

Sos cytrynowy

  • 220 g wody
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1535.2 kJ / 366.7 kcal
Białko
14.8 g
Węglowodany
38.2 g
Tłuszcz
18.8 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Błonnik
3.8 g
Sód
361 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy