Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze

Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze

4.3 1.4K oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
3 porcje

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 20 g sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 900 g wody plus dodatkowo 3 łyżki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 100 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
    25 g skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 539.4 kcal / 2256.9 kJ
Białko 30.6 g
Tłuszcz 11.9 g
Węglowodany 75.5 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 1038.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...