Czy korzystasz ze wszystkich poziomów urządzenia Thermomix®? Jeśli nie, to wiele tracisz. Zapoznaj się z naszą kolekcją Dobry smak na każdym poziomie i wypróbuj dostępne przepisy.
To oczywiste, że gotowanie na parze wydobywa delikatny smak ryby. A co powiesz na pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym, karaibski gulasz jagnięcy albo suflety z sera koziego? Gdy spróbujesz tych dań, zrozumiesz, że gotowanie na parze wydobywa pełną gamę smaków, od tych delikatnych po bardziej wyraziste. Dodatkowo, gdy gotujesz na parze, soki spływające z potrawy przygotowywanej w przystawce Varomy dostają się do zupy lub sosu gotowanego w naczyniu miksującym, tym samym dodając im smaku i składników odżywczych. Nic się nie zmarnuje. .
Kiedy spróbujesz puszystego kuskusu na parze, nie wrócisz do przygotowywania go według przepisu na opakowaniu. Szczególnie, jeśli ugotujesz go nad pełnym smaku bulionem. Gotowane na parze chleby, jak i ciasta mają niezwykle miękką i delikatną skórkę. A gotowana na parze lasagne stanowi kremową alternatywę dla tradycyjnej, przygotowywanej w piekarniku.
Ta delikatna metoda gotowania pozwala na zachowanie wielu składników odżywczych oraz nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Gotowanie na parze to świetny sposób nie tylko na przygotowanie ryb i warzyw, ale też pełnowartościowych , mięsa oraz owoców.
Jeśli gotujesz potrawę, która wytwarza parę wodną np.: zupę, sos albo gulasz, możesz dodać produkty do koszyczka albo do przystawki Varomy, aby ugotować lub odgrzać je w tym samym czasie. Na Cookidoo® znajdziesz wiele przepisów na dania przygotowywane na wielu poziomach, w tym desery. Po gotowaniu dań na parze wszystko jest proste do mycia, nie musisz obawiać się przypalonych garnków lub plam tłuszczu.
Od chińskich pierogów z kapustą i mięsem wieprzowym na parze przez brytyjski słodki pudding toffi po polskie gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym. Cookidoo® zabierze Cię w podróż po świecie regionalnych specjałów. Zwróć uwagę na porady i różne pomysły na dopasowanie przepisów do swoich potrzeb. Sztuka gotowania na parze jest znana od wieków, jednak nigdy wcześniej nie była tak prosta. Kliknij tutaj, aby w pełni wykorzystać Twoje urządzenie Thermomix®.