Zielone bao z szarpaną kaczką
TM6 TM5

Zielone bao z szarpaną kaczką

4.9 (1.0K ocen)

Składniki

Zielone bułeczki bao

  • 110 g wody
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 320 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, Varomy i ciasta
  • 15 g cukru
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Szarpana kaczka

  • 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oleju
  • 500 g piersi z kaczki, ze skórą, bez kości, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
    lub 500 g piersi z kaczki, bez skóry, bez kości, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 80 g wody
  • 40 g sosu sojowego
  • 30 - 40 g miodu
  • 15 g octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • roszponka, do podania
  • 1 ogórek, pokrojony w 2-3 mm słupki
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji
  • czerwona papryczka chili, świeża, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1114 kJ / 266 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcz
10 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
1.2 g
Sód
299 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy