Zupa jarzynowa, kurczak i warzywne tagliatelle
TM6

Zupa jarzynowa, kurczak i warzywne tagliatelle

4.5 (14 ocen)

Składniki

  • 400 - 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry
    lub 400 - 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½ - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • zioła prowansalskie, suszone, do oprószenia
  • papryka słodka, mielona, do oprószenia
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki, plus 2-3 szt. w całości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia, mała, ze skórką
  • 250 - 300 g warzyw, mieszanych (np. seler, pietruszka, kalarepa, kalafior, cukinia, dynia, papryka), pokrojonych na kawałki
  • 1 pomidor, dojrzały, przekrojony na pół
    lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego (opcjonalnie)
    lub 120 g różyczek brokułu, świeżych
  • 850 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 80 g makaronu, suchego, krótkiego (zacierka, orzo, kokardki lub muszelki), o długim czasie gotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    lub 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1342.2 kJ / 320.8 kcal
Białko
31.5 g
Węglowodany
32.2 g
Tłuszcz
6.8 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
5.6 g
Sód
741.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy