Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
400 - 500
g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry
lub 400 - 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm plastry - ½ - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- zioła prowansalskie, suszone, do oprószenia
- papryka słodka, mielona, do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki, plus 2-3 szt. w całości
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia, mała, ze skórką
- 250 - 300 g warzyw, mieszanych (np. seler, pietruszka, kalarepa, kalafior, cukinia, dynia, papryka), pokrojonych na kawałki
-
1
pomidor, dojrzały, przekrojony na pół
lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego -
50
g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
(opcjonalnie)
lub 120 g różyczek brokułu, świeżych - 850 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 80 g makaronu, suchego, krótkiego (zacierka, orzo, kokardki lub muszelki), o długim czasie gotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
-
2
łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka musztardy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1342.2 kJ / 320.8 kcal
- Białko
- 31.5 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 741.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
40min
Gulasz z ziemniakami
45min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30min
Mini galette z krojonymi warzywami i serem sałatkowym (TM6)
1h 50 min
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi; Surówka z kalarepą
30min
Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym (TM6)
30min
Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem
55min
Zupa koperkowa i ziołowy filet z indyka z warzywami na Varomie
50min
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1h
Zupa pomidorowa jak u babci
45min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1h
Zupa jarzynowa z pulpetami (z osłoną noża miksującego)
30min