Zupa jarzynowa, kurczak i warzywne tagliatelle

Zupa jarzynowa, kurczak i warzywne tagliatelle

4.3 47 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 400 - 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
    400 - 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½ - 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
  • papryka słodka, mielona do oprószenia
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki, plus 2-3 szt. w całości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia mała, ze skórką
  • 250 - 300 g warzyw, mieszanych (np. seler, pietruszka, kalarepa, kalafior, cukinia, dynia, papryka), pokrojonych na kawałki
  • 1 pomidor, dojrzały przekrojony na pół
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 g zielonego groszku, świeżego (opcjonalnie) lub mrożonego
    120 g różyczek brokułu, świeżych
  • 850 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 80 g makaronu, suchego, krótkiego (zacierka, orzo, kokardki lub muszelki), o długim czasie gotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 320.8 kcal / 1342.2 kJ
Białko 31.5 g
Tłuszcz 6.8 g
Węglowodany 32.2 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Sód 741.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...