
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
400 - 500
g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
lub 400 - 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm plastry - ½ - 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
- papryka słodka, mielona do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki, plus 2-3 szt. w całości
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia mała, ze skórką
- 250 - 300 g warzyw, mieszanych (np. seler, pietruszka, kalarepa, kalafior, cukinia, dynia, papryka), pokrojonych na kawałki
-
1
pomidor, dojrzały przekrojony na pół
lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego -
50
g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
(opcjonalnie)
lub 120 g różyczek brokułu świeżych - 850 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 80 g makaronu, suchego, krótkiego (zacierka, orzo, kokardki lub muszelki), o długim czasie gotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
-
2
łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka musztardy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 320.8 kcal / 1342.2 kJ
- Białko
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Sód
- 741.3 mg