Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem

Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem

4.8 1.0K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 4 szczypty do oprószenia
  • 10 g oleju
  • 200 g ryżu jaśminowego
    200 g ryżu basmati
  • 400 - 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (4 filety, 100-150 g każdy)
  • 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka (patrz wariant)
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g miodu, płynnego
  • 30 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 - 2 szczypty papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 555.7 kcal / 2325.2 kJ
Białko 31.3 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 62 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 4.4 g
Sód 1523.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...