Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem

Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem

4.8 982 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • wody
    1200 g
  • soli plus dodatkowo 4 szczypty do oprószenia
    1 ½ łyżeczki
  • oleju
    10 g
  • ryżu jaśminowego
    200 g
    200 g ryżu basmati
  • filetów z łososia, świeżych, bez skóry (4 filety, 100-150 g każdy)
    400 - 600 g
  • imbiru, suszonego, mielonego
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    4 szczypty
  • groszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka (patrz wariant)
    200 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • miodu, płynnego
    80 g
  • sosu sojowego
    30 g
  • czosnku, granulowanego
    ½ łyżeczki
  • papryczki chili, suszonej, w płatkach
    1 - 2 szczypty
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 555.7 kcal / 2325.2 kJ
Białko 31.3 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 62 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 4.4 g
Sód 1523.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...