Uważne gotowanie – „mindfulness” w Twojej kuchni

Święta tuż za rogiem, więc już najwyższy czas bliżej zapoznać się z tematyką uważnego gotowania i jedzenia, aby nabrać spokoju i w bardziej świadomy sposób zadbać o posiłki dla siebie i swoich bliskich.

Dlaczego warto, aby mindfulness stało się codziennym elementem Twojej podróży kulinanej?

Czas posiłku, od momentu przygotowania, aż do konsumpcji, powinien być momentem wytchnienia i przerwą na regenerację. Niestety, w natłoku codziennych spraw spożywanie posiłków w spokoju i skupieniu schodzi na dalszy plan. Zamiast tego często pomijamy śniadanie lub chwytamy za kanapkę w drodze do pracy, a popołudniami sięgamy po półprodukty lub gotowe dania. Mindfulness po polsku oznacza uważność i świadomość pojawiających się wrażeń i odczuć. Proces ten może towarzyszyć wielu aspektom życia, w tym także odczcuiom kulinarnym. Uważne gotowanie i jedzenie to świadome spożywanie posiłku i poświęcenie mu w danym momencie pełnej uwagi, tak aby docenić wszystkie jego elementy: wygląd, strukturę, zapach i smak.

Uważne gotowanie

Gotowanie ma wiele korzyści, a robienie tego w przemyślany, świadomy i uważny sposób może pomóc złagodzić stres i poprawić stan umysłu. Staraj się zachować spokój i skupienie oraz zwracaj uwagę na to, co dzieje się wokół Ciebie. Podczas gotowania skup się na swoich zmysłach – czy jest to skwierczący dźwięk rumienienia, intensywny aromat świeżych ziół, czy też całkowita zmiana tekstury po zastosowaniu trybów urządzenia Thermomix®.

Przepisy, które zwrócą Twoją uwagę

Porady dotyczące uważnego gotowania

Uważność w kuchni polega na traktowaniu gotowania bardzo poważnie i dostrzeganiu piękna, jakim jest przygotowywanie posiłków w domu:

  1. Skup się na jednym etapie przepisu w danym momencie, ponieważ każdy krok będzie angażował inne zmysły.
  2. Jeśli wybrany przepis wiąże się z dużą ilością aktywnego czasu przygotowania, skup się na wszystkich 5 zmysłach w różnych momentach gotowania.
  3. Jeśli musisz poczekać przed przystąpieniem do kolejnego etapu przepisu, usiądź wygodnie i skup się na stale zmieniających się zapachach i dźwiękach w kuchni, podczas gdy urządzenie Thermomix® gotuje dla Ciebie.
  4. Pobudź swoją kreatywność i przygotuj coś zupełnie nowego! Możesz nawet spróbować stworzyć własny przepis dzięki Utworzonym przepisom.

Posiłki, które poprawią Ci nastrój

Uważne jedzenie

Uważne jedzenie polega na świadomym przeżywaniu rytuału jedzenia, przenosząc całą uwagę z serca na umysł i ciało. Wygląd, dotyk, tekstura, smak i aromat składników powinny być w centrum uwagi, wraz z reakcjami i emocjami, jakie wywołują. Pamiętaj, aby zrobić krok do tyłu i zastanowić się nad menu oraz skupić się na wyborze produktów, które odżywią Twój umysł i duszę.

5 wskazówek, jak rozpocząć przygodę ze świadomym spożywaniem posiłków:

  1. Podczas gotowania i jedzenia unikaj rozpraszania uwagi poprzez telewizor lub inne urządzenia elektroniczne.
  2. Oddychaj i jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs i zawsze zwracaj uwagę na smak, konsystencję oraz aromat każdego składnika.
  3. Pamiętaj, aby w ciągu dnia zrobić sobie przerwę na posiłek. Usiądź wtedy przy stole, aby w pełni cieszyć się jedzeniem.
  4. Po każdym kęsie odłóż widelec, aby w pełni skoncentrować się na smakach, aromatach, teksturach i dźwiękach.
  5. Zwróć uwagę na sygnały, jakie wysyła Twój organizm – informacja o uczuciu głodu jest tak samo ważna, jak informacja o sytości.

Pobudź wszystkie swoje zmysły

Jesteś tym, co jesz!

Wiele osób kojarzy to powiedzenie ze zdrowiem fizycznym, ale czy wiesz, że jedzenie, które spożywasz, wpływa również na Twoje samopoczucie psychiczne? Zawsze pamiętaj o spożywaniu dużej ilości produktów wzmacniających ciało i duszę, pełnych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz cennych witamin!

Pożywne posiłki dla Twojego umysłu

Techniki gotowania, które angażują zmysły

Wykorzystaj najbardziej zaawansowane tryby urządzenia Thermomix®, aby zapewnić swoim zmysłom zupełnie nowe doznania. Wsłuchaj się w dźwięk rumienienia na Wysokich Temperaturach, daj się porwać aromatowi potraw, które zostały przygotowane z użyciem trybu Wolne Gotowanie lub odkryj nowe tekstury dzięki Sous-vide.

Poznaj tryby