Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia kamionkowego
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 500 g mąki orkiszowej (typ 850), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
300
g mąki żytniej (typ 720)
lub 300 g mąki żytniej razowej - 50 g słonecznika łuskanego, plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 2 szczypty nasion kopru włoskiego, suszonych, mielonych (opcjonalnie)
- 2 szczypty kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- 2 ½ łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia naczynia kamionkowego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 541 kJ / 129 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb orkiszowy
1óra 40p
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 Std. 45 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2óra 45p
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Tradycyjne bagietki
2h 30min
Chleb jogurtowy
3h
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min