Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego

Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego

4.4 136 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
25 kromek

Składniki

  • 500 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia kamionkowego
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki orkiszowej (typ 850), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g mąki żytniej (typ 720)
    300 g mąki żytniej razowej
  • 50 g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
  • 2 szczypty nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie) mielonych
  • 2 szczypty kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 129 kcal / 541 kJ
Białko 4 g
Tłuszcz 2 g
Węglowodany 23 g
Błonnik 1.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...