
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
220 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
-
woda do gotowania makaronu
-
2 ½ łyżeczki soli
-
3 ząbek czosnku
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
½ łyżeczki bazylii, suszonej
-
200 g liści szpinaku, świeżych
-
200 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
-
400 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
569 kcal /
2384 kJ
Białko
26.6 g
Tłuszcz
30.2 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
4.4 g