
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)220 g
-
woda do gotowania makaronu
-
soli2 ½ łyżeczki
-
ząbek czosnku3
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
koncentratu pomidorowego30 g
-
cukru½ łyżeczki
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
bazylii, suszonej½ łyżeczki
-
liści szpinaku, świeżych200 g
-
sera mozzarella pokrojonego na kawałki200 g
-
mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)400 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki80 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
tymianku, suszonego1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
569 kcal /
2384 kJ
Białko
26.6 g
Tłuszcz
30.2 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
4.4 g