Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bitki wołowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu białego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 600 g wołowiny, udźca, pokrojonego w 1 cm plastry (delikatnie rozbite)
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 100 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Szpinak
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 400 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- ½ łyżeczki soli
- 50 g mąki pszennej
- 100 g mleka
- 10 g białego octu winnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3073 kJ / 734.5 kcal
- Białko
- 39.6 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 55 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.6 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 643.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
1 Std. 45 Min
Kurczak w winie
1óra 50p
Polędwica wołowa z warzywami
1óra 50p
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Sauté z cielęciny
1u. 25min
Wołowina w czerwonym winie
2u. 10min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45 Min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 Min
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
2 Std. 45 Min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min