Argentyńskie empanadas z kurczakiem
TM5 TM6

Argentyńskie empanadas z kurczakiem

4.8 (6.4K ocen)

Składniki

Ciasto na empanadas

  • 100 g wody
  • 175 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Farsz

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 8 zielonych oliwek, bez pestek
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • mleko, do posmarowania empanadas

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
961.1 kJ / 229.8 kcal
Białko
7.6 g
Węglowodany
18.7 g
Tłuszcz
13.9 g
Błonnik
1.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy