Wersje kompatybilne
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jajek (3 szt., rozm. M)
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz z ricotty i szpinaku
- 70 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
- 5 żółtek
- woda, ilość do posmarowania brzegów ciasta
Masło szałwiowe
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 liści szałwii, świeżych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
- woda, ilość do gotowania raviolo
- sól, ilość do gotowania raviolo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3191.2 kJ / 762.2 kcal
- Białko
- 31.8 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Tłuszcz
- 48.4 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8h 50min
Gnocchi szpinakowe z pesto z rukoli
1h 30min
Pikantne aïoli
15min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1h 20 min
Tarta prowansalska
1h 15 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1h 30min
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1h 30min
Ravioli z krewetkami
1 Std. 40 Min
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
25h 20 min
Chimichurri
5min
Chrupiąca focaccia
2 Std. 10 Min