Urządzenia i Akcesoria
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
5 porcji
Składniki
Ciasto
-
300 g mąki pszennej
-
180 g jajek (3 szt., rozm. M)
-
1 ½ łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
Farsz z ricotty i szpinaku
-
70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g masła
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
300 g liści szpinaku baby, świeżych
-
500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
-
5 żółtek
-
woda ilość do posmarowania brzegów ciasta
Masło szałwiowe
-
75 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 - 30 liści szałwii, świeżych
-
1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
-
woda ilość do gotowania raviolo
-
sól ilość do gotowania raviolo
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
31.8 g
Kalorie
3191.2 kJ /
762.2 kcal
Tłuszcz
48.4 g
Błonnik
3.7 g
Węglowodany
55.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ŻÓŁTKA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos holenderski
15 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Cannelloni z farszem z karczochów i sosem pomidorowym
1 godz. 35 min
Ravioli z krewetkami
1 godz. 40 min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 godz. 20 min
Cappellacci z dynią
2 godz.
Sycylijskie arancini z mięsem
3 godz. 5 min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 min
Pikantne aïoli
15 min
Quiche z szyjkami rakowymi i serem gruyère
1 godz. 45 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1 godz. 30 min