
Wersje kompatybilne
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jajek (3 szt., rozm. M)
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz z ricotty i szpinaku
- 70 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
- 5 żółtek
- woda, ilość do posmarowania brzegów ciasta
Masło szałwiowe
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 liści szałwii, świeżych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
- woda, ilość do gotowania raviolo
- sól, ilość do gotowania raviolo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3191.2 kJ / 762.2 kcal
- Białko
- 31.8 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Tłuszcz
- 48.4 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
2 godz. 10 min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1h 20min
Karmelizowany por
20 Min
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1h 30min
Ravioli z pokrzywą i ricottą
1h 30min
Cannelloni z farszem z karczochów i sosem pomidorowym
1 Std. 35 Min
Ravioli z krewetkami
1 godz. 40 min
Tortelloni z ricottą i szpinakiem
2 godz.
Ptysie z musem z zielonego groszku
2 godz.
Tacos z krewetkami i ananasem
50 min
Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym
1h 45min