Optymalizuj posiłki z myślą o oszczędnościach i wygodzie! Znajdź pomysły na pyszne dania, które możesz przygotować z wyprzedzeniem na kilka dni, a następnie zabrać jako lunch do biura lub szkoły.
Wejdź na wyższy poziom gotowania, stosując prosty trik! Zamiast gotować dla dwóch osób, przygotuj od razu 4–6 porcji. Dzięki temu przygotujesz więcej jedzenia podczas jednej sesji gotowania. Zaoszczędzisz czas oraz zoptymalizujesz wykorzystanie produktów w kuchni.
Skorzystaj z filtrów Cookidoo®, aby dostosować liczbę porcji i znaleźć odpowiednie przepisy. To prosty sposób, aby gotowanie stało się wygodniejsze i bardziej efektywne.
- Pieczone lub gotowane mięso: rozdrobnij mięso i wykorzystaj je do przygotowania wrapów, kanapek lub sałatek. Możesz też połączyć mięso z sosami, dodać do makaronów lub wykorzystać jako farsz do bułeczek, pierogów i klusek.
- Sos bolognese: rozłóż resztkę sosu na pizzy lub wymieszaj go z fasolą, aby stworzyć danie przypominające chili.
- Ryby: spróbuj wykorzystać je w różnych wytrawnych wypiekach lub burgerach rybnych.
- Ryż: możesz przygotować z niego zapiekanki, desery lub arancini.
- Purée ziemniaczane: wykorzystaj je na przykład do przygotowania gnocchi lub innych klusek na bazie ziemniaków.
- Czerstwy chleb: możesz przygotować z niego bułkę tartą, zamrozić go lub wykorzystać w puddingach chlebowych i plackach.
- Różne warzywa: na koniec każdego tygodnia sprawdź, jakie warzywa zostały Ci w lodówce, a następnie przygotuj sałatkę, zapiekankę lub tortillę, w której znajdzie się wszystkiego po trochu.
Niektóre potrawy nabierają odpowiedniej konsystencji i smaku dopiero po jakimś czasie. Tak jest w przypadku zup, curry, bigosów, gulaszów czy zapiekanek. Ma to związek z reakcjami chemicznymi zachodzącymi między składnikami oraz przyprawami. Ponadto, wpływ na percepcję smaku mają również nasze zmysły. W trakcie gotowania stopniowo przyzwyczajamy się do aromatów i smaków potrawy, jednakże kolejnego dnia nasz zmysł węchu staje się ponownie bardziej wyostrzony. Dlatego właśnie po czasie możemy dostrzegać subtelne niuanse smakowe.