Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)

Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)

4.8 4.1K ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Masło ziołowo-czosnkowe
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 - 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego, tylko liście
Kotlety po kijowsku
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczkę oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej (opcjonalnie)
  • woda do zwilżenia dłoni
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 350 kcal / 1465 kJ
Białko 25 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 8.5 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 12.5 g
Sód 662.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...