
Wersje kompatybilne
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło ziołowo-czosnkowe
-
80
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej tylko liście
-
1 - 2
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego tylko liście
Kotlety po kijowsku
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkę oregano, suszonego
- ½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- woda do zwilżenia dłoni
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 350 kcal / 1465 kJ
- Białko
- 25 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Węglowodany
- 8.5 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Sód
- 662.5 mg