Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
TM6 TM5

Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)

4.7 ( 4.0K ocen )

Składniki

Masło ziołowo-czosnkowe

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 - 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego tylko liście

Kotlety po kijowsku

  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczkę oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej (opcjonalnie)
  • woda do zwilżenia dłoni
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
350 kcal / 1465 kJ
Białko
25 g
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
8.5 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Sód
662.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy