Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- mieszane zioła, świeże (np. rozmarynu, szałwii, tymianku), do dekoracji
- 1500 g wody
- 150 g komosy ryżowej (quinoa), opłukanej i odsączonej
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych
- 1 łyżka kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 40 g orzeszków piniowych
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 papryk, różnokolorowych małych, bez gniazd nasiennych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1033 kJ / 246 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 5.2 g
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z soczewicy
1 Std. 20 Min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55min
Bataty faszerowane jajkiem z sałatką ze szpinaku
1 Std. 20 Min
Curry z batatami i szpinakiem
40 Min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 Min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 Std. 20 Min
Cytrynowy pęczak z fasolką szparagową, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1h 5min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h