Urządzenia i Akcesoria
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
8 porcji
Składniki
-
3 czubate łyżeczki nasion kminu rzymskiego (10 g)
-
4 czubate łyżeczki nasion kolendry (10 g)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
30 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
50 g miąższu kokosa, świeżego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki3 czubate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) (15 g)
-
80 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
-
300 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
1 - 2 zielone papryczki chili, świeże, (6-8 cm długości), bez gniazd nasiennych½ - ¾ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
1000 - 1200 g dyni piżmowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą1000 - 1200 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą
-
300 g soczewicy, suszonej zielonej, brązowej lub dupuy
-
1000 g wody
-
250 - 300 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na 1-2 cm kostkę
-
130 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
13 g
Kalorie
1504 kJ /
358 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
10.3 g
Węglowodany
33 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
40 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 godz. 10 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1 godz.
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Zapiekanka z soczewicy
1 godz. 20 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min