Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
-
100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
Mięsne nadzienie
-
500 g baraniny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)500 g jagnięciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
20 g oleju
-
50 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
-
100 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
20 g sosu Worcestershire
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
80 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
-
80 g zielonego groszku, mrożonego
Purée ziemniaczane
-
700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2-3 cm kostkę
-
1 łyżeczka soli
-
220 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 żółtko
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
40 g
Kalorie
2412 kJ /
576 kcal
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
6.4 g
Węglowodany
49.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mussaka
2 godz. 30 min
Nachos z chili i serem
45 min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 godz.
Lasagne bolońska
2 godz. 30 min
Wiejska zapiekanka z purée z brukwi
2 godz. 20 min
Moussaka
1 godz. 55 min
Gulasz z polentą
2 godz.
Mac'n'cheese z chorizo i papryką
50 min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 min
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1 godz. 10 min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 godz. 10 min
Makaron po bolońsku
40 min