
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody letniej
-
15
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 liście bazylii, świeże
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Muffiny pizzowe
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego w 1 cm kostkę (patrz wariant)
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej (patrz wariant)
- 2 szczypty oregano, suszonego
- 100 g sera żółtego tartego, np. goudy, twardej mozzarelli
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 204.9 kcal / 857.5 kJ
- Białko
- 7.7 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 457.9 mg