Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
TM6 TM5

Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu

3.7 (65 ocen)

Składniki

  • 40 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 - 600 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    lub 500 - 600 g resztek pieczonego mięsa, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 500 - 600 g ugotowanych warzyw, np. z rosołu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    lub 500 - 600 g resztek pieczonych warzyw, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
    lub 150 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 4 liście szałwii, świeże (patrz wariant)
  • 15 g mąki pszennej
  • 350 g mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki liści tymianku, świeżych
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 5 - 6 łyżek bułki tartej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1805.8 kJ / 429.5 kcal
Białko
40.5 g
Węglowodany
29.5 g
Tłuszcz
16.8 g
Błonnik
4.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy