
Urządzenia i Akcesoria
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
Marynata
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka musztardy w proszku (opcjonalnie)
-
1000 - 1300 g żeberek wieprzowych, pasków extra, mięsistych, w jednym płacie
Sos i żeberka teriyaki
-
100 g sosu sojowego
-
80 g octu ryżowego
-
70 g wody
-
120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
2 łyżeczki czosnku, mielonego
-
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego
Warzywa słodko-kwaśne
-
25 g oliwy z oliwek
-
200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 5 x 0,5 cm słupki
-
100 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
150 g marchewki pokrojonej w 5 x 0,5 cm słupki
-
30 g miodu, płynnego
-
30 g octu ryżowego
-
30 g sosu sojowego
-
20 g sosu ostrygowego
-
15 g sosu rybnego
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
804 kcal /
3366 kJ
Białko
37.1 g
Tłuszcz
57.3 g
Węglowodany
34.3 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
17.3 g
Sód
2080.3 mg