Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami

Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami

4.6 238 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

Marynata
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (opcjonalnie)
  • 1000 - 1300 g żeberek wieprzowych, pasków extra, mięsistych, w jednym płacie
Sos i żeberka teriyaki
  • 100 g sosu sojowego
  • 80 g octu ryżowego
  • 70 g wody
  • 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżeczki czosnku, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego
Warzywa słodko-kwaśne
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 5 x 0,5 cm słupki
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 150 g marchewki pokrojonej w 5 x 0,5 cm słupki
  • 30 g miodu, płynnego
  • 30 g octu ryżowego
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 g sosu ostrygowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 804 kcal / 3366 kJ
Białko 37.1 g
Tłuszcz 57.3 g
Węglowodany 34.3 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 17.3 g
Sód 2080.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...