Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- ½ łyżeczki soli
- 50 g wody
Nadzienie
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 150 g mleka
- 180 - 250 g sera (różnego rodzaju resztek, np. sera żółtego, pleśniowego), pokrojonego na kawałki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego lub ilość do smaku
- 2 szczypty soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1256.9 kJ / 302.6 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 12.8 g
- Tłuszcz
- 23.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.1 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 372.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1h 35min
Quiche z pieczarkami
1 Std. 40 Min
Kotleciki z czerstwego chleba z serem i ziołami
35min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2 Std. 50 Min
Zapiekanka serowa z ciastem filo
55 Min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 Std.
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 Min
Tarta serowa z cydrem
1 Std.
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 Std. 50 Min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1 Std. 20 Min
Wytrawne ciasto z cukinią i chorizo
1u. 10min
Podpłomyk cztery sery
55 Min