
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów, całych, mieszanych np.: włoskich, laskowych, piniowych
- 800 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
400
g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 2-3 cm kawałki
lub 400 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki - 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 200 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 50 - 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 1 cm plastry
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 80 g zielonych oliwek, bez pestek
- 5 g tymianku, świeżego tylko liście, plus 2 gałązki do dekoracji
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 362.2 kcal / 1516.3 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 19.7 g
- Węglowodany
- 24.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 1350.5 mg