Stosowanie zbilansowanej diety, która odpowiada na zmieniające się potrzeby zależne od wieku – od dojrzewania po menopauzę – wspiera dobre samopoczucie emocjonalne i psychiczne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Dojrzewanie to burzliwy, lecz ekscytujący etap życia, wyróżniający się szybkim rozwojem fizycznym oraz huśtawką emocji, którą przeżywają zarówno chłopcy, jak i dziewczęta w wieku nastoletnim. W tym czasie szczególnie ważne jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Rodzice mogą wspierać swoje dzieci, dając dobry przykład poprzez serwowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, obejmujących owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty zbożowe oraz białko pochodzące z wartościowych źródeł.
Dzięki urządzeniu Thermomix® przygotowywanie domowych alternatyw dla przetworzonych produktów z supermarketu jest często tańsze, a przy tym pozwala cieszyć się posiłkami o wyjątkowym smaku.

Praca i obowiązki rodzinne sprawiają, że dorosłość potrafi być wymagająca, dlatego kluczem do codziennego spokoju jest dobra organizacja. Pozwól, aby Thermomix® przejął najcięższe zadania, a Ty skup swoją energię na tym, co naprawdę ważne, jak wspólny czas z bliskimi.
Dorosłe kobiety powinny również zwracać szczególną uwagę na ilość przyjmowanego żelaza, zwłaszcza w okresie menstruacji. Doskonałymi jego źródłami są czerwone mięso, pełnoziarniste płatki zbożowe, tłuste ryby oraz suszone owoce.
Odżywianie się w harmonii z cyklem wspiera zrównoważoną gospodarkę hormonalną. W fazie folikularnej (zwykle dni 1–14) warto sięgać po jagody i zielone warzywa liściaste, aby dodać sobie energii. Natomiast w fazie lutealnej złożone węglowodany mogą pomóc złagodzić objawy PMS i poprawić samopoczucie.
Podczas ciąży i karmienia piersią niezwykle ważne jest, by zaspokajać potrzeby odżywcze organizmu. Należy nie tylko unikać określonej żywności, ale także zwracać szczególną uwagę na bezpieczeństwo produktów oraz zawartość minerałów, takich jak żelazo, wapń, jod czy kwas foliowy (witamina B9).
Po powitaniu nowego członka rodziny czasu na gotowanie może być mniej, dlatego dobrze jest przygotować się wcześniej, planując ulubione posiłki i organizując listy zakupów. Oto nasze najważniejsze wskazówki dotyczące gotowania z użyciem urządzenia Thermomix® w tym okresie:

Z wiekiem utrzymanie zdrowej mikroflory jelit staje się dla kobiet coraz ważniejsze, ponieważ wpływa bezpośrednio na trawienie, poziom energii i samopoczucie. Fermentowana żywność, bogata w probiotyki, odgrywa kluczową rolę w dbaniu o zdrowy mikrobiom.
Dzięki trybowi Fermentowania w urządzeniu Thermomix® bez trudu przygotujesz w domu pożywne jogurty i aromatyczne pieczywo, zawsze świeże i bez dodatku konserwantów. Możesz także stworzyć własne kiszonki, korzystając z tradycyjnego procesu fermentacji produktów wcześniej przygotowanych w naczyniu miksującym.
Z wiekiem zmniejsza się tempo przemiany materii, a mniejsza aktywność fizyczna sprzyja utracie masy mięśniowej i kostnej. U kobiet w okresie menopauzalnym, poprzez spadek poziomu estrogenów, upośledzona zostaje równowaga kostna, co prowadzi do większego ryzyka rozwoju osteoporozy. Po 65. roku życia częściej pojawiają się choroby układu pokarmowego i problemy z trawieniem, co utrudnia wchłanianie białka, tłuszczów, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Stosowanie niektórych leków może dodatkowo nasilać niedobory witamin i minerałów. Często obserwuje się też niedobór wapnia i witaminy D, wynikający z mniejszego spożycia nabiału i słabszej syntezy tej witaminy w skórze. Dieta powinna być zatem bogata w pełnowartościowe źródła białka, wapń i witaminy, z ograniczoną ilością soli i tłuszczów zwierzęcych, które warto zastąpić tłuszczami roślinnymi, takimi jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy orzechy.