Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców
TM6 TM5

Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

4.4 (35 ocen)

Składniki

Sos z suszonych owoców

  • 500 g wody
  • 50 - 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 kawałek skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), ok. 4 x 1 cm
  • 240 g suszonych owoców, mieszanych, na kompot, np. moreli, gruszek, śliwek, jabłek, brzoskwiń, bez pestek i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (w równych proporcjach)

Placki z ricotty

  • 4 jajka
  • 440 g sera ricotta, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 190 g mleka
  • 180 g mieszanki mąk bezglutenowych, uniwersalnej
    lub 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
    lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane, do smażenia
  • jogurt, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2840.4 kJ / 678.9 kcal
Białko
26.7 g
Węglowodany
100.2 g
Tłuszcz
22.4 g
Tłuszcz nasycony
11.7 g
Błonnik
9.7 g
Sód
329 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy