Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

4.4 47 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Sos z suszonych owoców
  • 500 g wody
  • 50 - 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), ok. 4 x 1 cm
  • 240 g suszonych owoców mieszanych, na kompot, np. moreli, gruszek, śliwek, jabłek, brzoskwiń, bez pestek i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (w równych proporcjach)
Placki z ricotty
  • 4 jajka
  • 440 g sera ricotta podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 190 g mleka
  • 180 g mieszanki mąk bezglutenowych uniwersalnej
    180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • jogurt do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 678.9 kcal / 2840.4 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 22.4 g
Węglowodany 100.2 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 329 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...