
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety indycze z mozzarellą
- 100 g sera mozzarella pokrojonego na 1 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 450 g mięsa z indyka, mielonego
- 30 g wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sos marinara
- 30 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 327.5 kcal / 1371.2 kJ
- Białko
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Węglowodany
- 8 g
- Błonnik
- 1.8 g