Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 25 g sera parmezan
- olej,do natłuszczenia
- 500 g wody
- 4 filety z łososia, świeże (120-150 g każdy)
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
-
1
szczypta pieprzu syczuańskiego (patrz wskazówka)
lub 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych
- 200 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2447.9 kJ / 585.1 kcal
- Białko
- 42.6 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 43.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 2220.6 mg
Alternatywne przepisy
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50 Min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 Min
Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem
1h 10min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35 Min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45 Min
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40 Min
Makaron orzo z łososiem i szpinakiem
45 Min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 Min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 Min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 Min