Święta tuż za rogiem, więc już najwyższy czas bliżej zapoznać się z tematyką uważnego gotowania i jedzenia, aby nabrać spokoju i w bardziej świadomy sposób zadbać o posiłki dla siebie i swoich bliskich.
Czas posiłku, od momentu przygotowania, aż do konsumpcji, powinien być momentem wytchnienia i przerwą na regenerację. Niestety, w natłoku codziennych spraw spożywanie posiłków w spokoju i skupieniu schodzi na dalszy plan. Zamiast tego często pomijamy śniadanie lub chwytamy za kanapkę w drodze do pracy, a popołudniami sięgamy po półprodukty lub gotowe dania. Mindfulness po polsku oznacza uważność i świadomość pojawiających się wrażeń i odczuć. Proces ten może towarzyszyć wielu aspektom życia, w tym także odczcuiom kulinarnym. Uważne gotowanie i jedzenie to świadome spożywanie posiłku i poświęcenie mu w danym momencie pełnej uwagi, tak aby docenić wszystkie jego elementy: wygląd, strukturę, zapach i smak.
Uważność w kuchni polega na traktowaniu gotowania bardzo poważnie i dostrzeganiu piękna, jakim jest przygotowywanie posiłków w domu:
Wiele osób kojarzy to powiedzenie ze zdrowiem fizycznym, ale czy wiesz, że jedzenie, które spożywasz, wpływa również na Twoje samopoczucie psychiczne? Zawsze pamiętaj o spożywaniu dużej ilości produktów wzmacniających ciało i duszę, pełnych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, zdrowych tłuszczów, błonnika oraz cennych witamin!