Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
TM6 TM5

Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem

4.4 (181 ocen)

Składniki

Bitki wołowe

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu białego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 600 g wołowiny, udźca, pokrojonego w 1 cm plastry (delikatnie rozbite)
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji

Szpinak

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 400 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 10 g białego octu winnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3073 kJ / 734.5 kcal
Białko
39.6 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcz
55 g
Tłuszcz nasycony
28.6 g
Błonnik
3.3 g
Sód
643.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy