Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia dyni
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
- 500 g makaronu, suchego, typu kolanka
- woda, osolona, do gotowania makaronu
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 45 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2900.8 kJ / 692.8 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 87.2 g
- Tłuszcz
- 27.2 g
- Błonnik
- 5.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą
35 min
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1h 30min
Holenderska zupa musztardowa
30 min
Makaron z makrelą i cytryną
30 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 min
Zupa z orzeszków ziemnych
40 min
Cappellacci z dynią
2h
Makaron z sosem dyniowym i ciecierzycą
30 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Risotto z burakami i balsamico
40 min