![Dyniowe mac'n'cheese Dyniowe mac'n'cheese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7391ef1a-49bc-4139-babe-30fda6df1c00/Derivates/01a5078e-bebd-48b1-b251-a6dc5b1d1968.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g dyni Hokkaido pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- oliwa z oliwek ilość do skropienia dyni
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
- 500 g makaronu, suchego, typu kolanka
- woda osolona, do gotowania makaronu
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 45 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 692.8 kcal / 2900.8 kJ
- Białko
- 30 g
- Tłuszcz
- 27.2 g
- Węglowodany
- 87.2 g
- Błonnik
- 5.9 g