Dyniowe mac'n'cheese
TM5 TM6

Dyniowe mac'n'cheese

4.0 (356 ocen)

Składniki

  • 600 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • oliwa z oliwek, ilość do skropienia dyni
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
  • ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia dyni
  • 500 g makaronu, suchego, typu kolanka
  • woda, osolona, do gotowania makaronu
  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 250 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 45 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2900.8 kJ / 692.8 kcal
Białko
30 g
Węglowodany
87.2 g
Tłuszcz
27.2 g
Błonnik
5.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy