Wersje kompatybilne
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
- woda, do gotowania makaronu
- 2 ½ łyżeczki soli
- 3 ząbek czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 400 g mięsa wieprzowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2384 kJ / 569 kcal
- Białko
- 26.6 g
- Węglowodany
- 52.3 g
- Tłuszcz
- 30.2 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Pieczeń nadziewana serem ze szpinakiem
1h 15min
Roladki schabowe z oscypkiem
1h 15min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Drobiowe rolady z czerwonym pesto
50 min
Kotlety (croquetas) faszerowane serem i boczkiem z sosem pomidorowym
1 godz. 10 min
Polędwica w sosie musztardowym
1 godz. 30 min
Polędwica à la Wellington
2 godz. 10 min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1h
Gulasz węgierski z knedlami z bułki
1h 15min
Lasagne bolońska
2h 30min
Polędwica po toskańsku
45 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1h