Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
TM6 TM5

Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem

4.6 (236 ocen)

Składniki

  • 220 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
  • woda, do gotowania makaronu
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbek czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 400 g mięsa wieprzowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2384 kJ / 569 kcal
Białko
26.6 g
Węglowodany
52.3 g
Tłuszcz
30.2 g
Błonnik
4.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy