Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
TM6

Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)

4.2 (117 rating)

Składniki

Udka z kurczaka w sosie paprykowym

  • 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 150 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej
  • 1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • 20 g czerwonego octu winnego
  • 15 g cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 udek z kurczaka, bez skóry (ok. 800 g)
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej

Ryż

  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2706 kJ / 646 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
70 g
Tłuszcz
24 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
4.1 g
Sód
327 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 86 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy