![Polędwica à la Wellington Polędwica à la Wellington](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/BC66EC48-399E-4847-95CA-C63DB3AF8EEC/Derivates/38b64853-aa5f-4e53-be0f-d4c534664536.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 120 g pomidorów, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 25 g masła
-
3
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego - 40 g bułki tartej
-
150
g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
lub 150 g szynki parmeńskiej, w plastrach - 2 płaty ciasta francuskiego (550 g)
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2808 kJ / 670 kcal
- Białko
- 49.1 g
- Węglowodany
- 41.6 g
- Tłuszcz
- 34.7 g
- Błonnik
- 2.9 g
Alternatywne przepisy
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1h 25min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8h 35min
Wielkanocny pasztet z królika
3h
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 Std. 45 Min
Korzenny crème brulée
3h 30 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 Std.
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 Min
Balotyna z kaczki
2小时 45 分钟
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1hod. 50min
Pasztet na Wielkanoc
2h 10 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 Std. 15 Min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2h 30 min