
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 120 g pomidorów, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 25 g masła
-
3
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego - 40 g bułki tartej
-
150
g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
lub 150 g szynki parmeńskiej, w plastrach - 2 płaty ciasta francuskiego (550 g)
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2808 kJ / 670 kcal
- Białko
- 49.1 g
- Węglowodany
- 41.6 g
- Tłuszcz
- 34.7 g
- Błonnik
- 2.9 g
Alternatywne przepisy
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
1 godz. 40 min
Kofty z wołowiny i fety
2 godz. 30 min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 godz. 15 min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 godz.
Polędwica wołowa z warzywami
50 min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1 godz. 10 min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1 godz. 40 min
Marynowane roladki z indyka z rozmarynem
4 godz. 55 min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 godz.