
Urządzenia i Akcesoria
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
25 kromek
Składniki
-
500 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia kamionkowego
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki orkiszowej (typ 850), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
300 g mąki żytniej (typ 720)
-
50 g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
-
2 szczypty nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie) mielonych
-
2 szczypty kolendry, mielonej (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka kminku, mielonego
-
2 ½ łyżeczki soli
-
masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
129 kcal /
541 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
23 g
Błonnik
1.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOBRZE UPIECZONE
20 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min