Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego

Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego

4.4 136 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
25 kromek

Składniki

  • wody letniej, plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia kamionkowego
    500 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki orkiszowej (typ 850), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    500 g
  • mąki żytniej (typ 720)
    300 g
    300 g mąki żytniej razowej
  • słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
    50 g
  • nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie) mielonych
    2 szczypty
  • kolendry, mielonej (opcjonalnie)
    2 szczypty
  • kminku, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 129 kcal / 541 kJ
Białko 4 g
Tłuszcz 2 g
Węglowodany 23 g
Błonnik 1.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...