
Wersje kompatybilne
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jajek (3 szt., rozm. M)
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz z ricotty i szpinaku
- 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
- 5 żółtek
- woda ilość do posmarowania brzegów ciasta
Masło szałwiowe
- 75 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 liści szałwii, świeżych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
- woda ilość do gotowania raviolo
- sól ilość do gotowania raviolo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 762.2 kcal / 3191.2 kJ
- Białko
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 48.4 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ravioli z pokrzywą i ricottą
1 godz. 30 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Gnocchi buraczane
30 min
Ravioli z krewetkami
1 godz. 40 min
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1 godz. 30 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3 godz. 40 min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 godz. 20 min
Gnocchi szpinakowe z pesto z rukoli
1 godz. 30 min
Cappellacci z dynią
2 godz.
Lasagne z domową ricottą i zielonymi warzywami
2 godz.