Ten kraj słynie ze swojej historii, kultury i zachwycających krajobrazów, ale przede wszystkim pasji i tradycji kulinarnych. Wyrusz z nami w podróż po jednej z najbardziej praktycznych kuchni.
1. Oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek, nazywana także płynnym złotem, to podstawa większości dań kuchni hiszpańskiej. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia, a szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego.
2. Targi i sezonowe składniki
Jedną z kulinarnych tradycji Hiszpanii jest robienie zakupów co najmniej raz w tygodniu. Dzięki temu można gotować z najlepszych produktów znalezionych na targach: sezonowych owoców i warzyw, wysokiej jakości mięs i świeżo złowionych ryb. Korzystanie ze świeżych i sezonowych składników nadaje kuchni hiszpańskiej wyjątkowy charakter.
3. Wyśmienite wina
Hiszpania słynie z tego trunku i aktualnie posiada aż 70 win z Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP). Dzięki idealnemu klimatowi i glebie w Hiszpanii produkuje się wiele rodzajów win wysokiej jakości.
4. Słynne tapas
Kto nie lubi tapas? Tych wspaniałych przysmaków można skosztować w większości hiszpańskich barów. Są podawane w małych porcjach i stanowią istotny element autentycznej kuchni hiszpańskiej. A dzięki Cookidoo® możesz wypróbować tapas w zaciszu własnego domu.
5. Sery, którym nie sposób się oprzeć
W Hiszpanii produkowane są różne rodzaje serów, od świeżych po dojrzewające, z mleka krowiego, owczego i koziego. Łącznie w Hiszpanii istnieje 26 rodzajów sera z oznaczeniem nazwy pochodzenia.