Ryż z owocami morza i chorizo
TM5 TM6

Ryż z owocami morza i chorizo

4.5 (48 ocen)

Składniki

  • 400 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w skorupach
  • 160 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 200 g krążków kalmara, surowych
  • 200 g papryki, mieszanej (np. czerwonej, zielonej), pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g kiełbasy chorizo, pikantnej, pokrojonej w 3 mm plastry
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki, z zalewą
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty nitek szafranu (0,1 g)
  • 200 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu z kurczaka, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu z kurczaka (na 0,5 l)
  • 350 g białego ryżu krótkoziarnistego, do zupy, o czasie gotowania 13 min (patrz wskazówka)
  • 50 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
  • 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1593 kJ / 377 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
51 g
Tłuszcz
11 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy