
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g omułków, świeżych, oczyszczonych w skorupach
- 160 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g krążków kalmara, surowych
- 200 g papryki, mieszanej (np. czerwonej, zielonej), pokrojonej na 3 cm kawałki
- 50 g kiełbasy chorizo pikantnej, pokrojonej w 3 mm plastry
- 400 g krojonych pomidorów z puszki z zalewą
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty nitek szafranu (0,1 g)
- 200 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu z kurczaka wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu z kurczaka (na 0,5 l) - 350 g białego ryżu krótkoziarnistego, do zupy o czasie gotowania 13 min (patrz wskazówka)
- 50 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 377 kcal / 1593 kJ
- Białko
- 17 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Węglowodany
- 51 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min
Korma z owoców morza
40 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Makaron penne z małżami
1 godz. 5 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Paella z owocami morza
50 min
Risotto z owocami morza
1 godz. 5 min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50 min