
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 - 400 g małży, świeżych, oczyszczonych
- 3 łyżeczki soli
- woda do namoczenia małży
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 szczypty nitek szafranu
- 400 g krążków kalmarów, surowych świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
-
100
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 100 g krojonych pomidorów, z puszki - ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- 700 g bulionu rybnego płynnego (patrz wskazówka)
- 350 g ryżu białego, krótkoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 6 krewetek surowych, nieobranych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 514 kcal / 2150.6 kJ
- Białko
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Węglowodany
- 56.2 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 2191.9 mg