Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym

Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym

4.5 10 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

Sos pomidorowo-ziołowy
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    5 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • bazylii, świeżej tylko liście
    5 g
  • szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
    15 łodyżek
  • tymianku, świeżego tylko liście
    3 gałązki
  • ząbek czosnku
    1
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    70 g
  • pomidorów, suszonych odsączonych z zalewy
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 1/2 cytryny)
    20 g
  • brązowego cukru
    10 g
  • octu balsamicznego
    2 łyżeczki
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • oliwek Kalamata, bez pestek odsączonych z zalewy, pokrojonych w plasterki
    50 g
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
    1 łyżka
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
Owoce morza
  • omułków, świeżych, oczyszczonych
    750 g
    750 g omułków, mrożonych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • małżów, świeżych (patrz wskazówka)
    500 g
    500 g małżów, mrożonych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    250 g
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do dekoracji
  • orzeszków piniowych prażonych, do dekoracji
    2 - 3 łyżki
  • kromki bagietki do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 710 kcal / 2984 kJ
Białko 67.7 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 21.3 g
Błonnik 5.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...