
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos pomidorowo-ziołowy
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
- 15 łodyżek szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 50 g pomidorów, suszonych odsączonych z zalewy
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 1/2 cytryny)
- 10 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g oliwek Kalamata, bez pestek odsączonych z zalewy, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
Owoce morza
-
750
g omułków, świeżych, oczyszczonych
lub 750 g omułków, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych -
500
g małżów, świeżych (patrz wskazówka)
lub 500 g małżów, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych - 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do dekoracji
- 2 - 3 łyżki orzeszków piniowych prażonych, do dekoracji
- kromki bagietki do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 710 kcal / 2984 kJ
- Białko
- 67.7 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Błonnik
- 5.9 g