
Urządzenia i Akcesoria
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
Sos pomidorowo-ziołowy
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 g bazylii, świeżej tylko liście
-
15 łodyżek szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
-
3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
50 g pomidorów, suszonych odsączonych z zalewy
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 1/2 cytryny)
-
10 g brązowego cukru
-
2 łyżeczki octu balsamicznego
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g oliwek Kalamata, bez pestek odsączonych z zalewy, pokrojonych w plasterki
-
1 łyżka kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
Owoce morza
-
750 g omułków, świeżych, oczyszczonych
-
500 g małżów, świeżych (patrz wskazówka)
-
250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do dekoracji
-
2 - 3 łyżki orzeszków piniowych prażonych, do dekoracji
-
kromki bagietki do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
710 kcal /
2984 kJ
Białko
67.7 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
21.3 g
Błonnik
5.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SZYBKIE OBIADY
10 Przepisów
Polska
Polska