Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 - 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych, świeżych lub rozmrożonych
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 1 melon, średniej wielkości
- mieszanka młodych sałat (ok. 160-200 g), umytych i osuszonych
- roszponka (ok. 50 g), umyta i osuszona
- mozzarella mini (ok. 200 g)
Sos
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 - 15 g soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 999.2 kJ / 238.8 kcal
- Białko
- 11.4 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 883.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40min
Ażurowe naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką
1h
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Koktajl z krewetek
45min
Krewetkowy afrodyzjak
30min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45min
Tatar z łososia z imbirem
15min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 Std. 10 Min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50 min.