Zupa gulaszowa lub rosół, velouté lub gazpacho – z urządzeniem Thermomix® zrobisz dokładnie taką zupę, jaką lubisz. Wystarczy doprawić ją ulubionymi dodatkami i udekorować.
Z urządzeniem Thermomix® ugotowanie zupy jeszcze nigdy nie było takie proste:
1) Rozdrobnić warzywa przez kilka sekund obr. 4 lub obr. 5, w zależności od tego, czy chce się zostawić większe kawałki
2) Dusić lub rumienić rozdrobnione warzywa na niewielkiej ilości oleju lub masła, by uwolniły smak i aromat.
3) Dodać bulion lub wodę. Dokładna kontrola temperatury sprawi, że składniki nie będą rozgotowane.
4) W trakcie przyrządzania zupy ugotować w przystawce Varoma mięso, rybę, dodatkowe warzywa lub kluski, które można później dodać do zupy lub kolejnego dania.
5) Aby zagęścić zupę, dodać niewielką ilość ziemniaków, ryżu lub nasion roślin strączkowych, jak np. ciecierzycy (nie trzeba jej namaczać, można ją zmielić na mąkę w urządzeniu Thermomix®).
6) Zmiksować do najgładszej, aksamitnej konsystencji – Thermomix® jest znany z dokładnego miksowania – lub zostawić większe kawałki warzyw.
Uwaga: miksując gorące płyny, należy zwiększać prędkość stopniowo, aby uniknąć rozpryskiwania.