Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
TM5 TM6

Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy

4.7 (460 ocen)

Składniki

  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
  • 1 łyżka sosu harissa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
625.2 kJ / 149.3 kcal
Białko
9.6 g
Węglowodany
28.6 g
Tłuszcz
1.7 g
Błonnik
5.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy