Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g białych szparagów
- 20 - 25 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 15 g masła
- 350 - 400 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 70 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 573 kJ / 136 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 9.6 g
- Błonnik
- 3.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kalarepy
1 Std.
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 Min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 Std.
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 Min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 Min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1u. 10min
Zupa krem z zielonych szparagów
30 Min
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50 Min
Pyry z gzikiem
1 Std.
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 Min
Sos holenderski
15 Min